ΕΠΙΛΕΞΤΕ:

Μια νέα πραγματικότητα για την αντιμετώπιση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μετά τη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στις αρχές Ιουλίου.

Μέχρι σήμερα στα γεγονότα φυσικών καταστροφών ,όπως πυρκαγιές ,πλημμύρες, σεισμούς, οι επιχειρήσεις, εφόσον είχαν υποστεί ζημιές, λάμβαναν τη βοήθεια της πολιτείας, τη λεγόμενη κρατική αρωγή.

Φυσικά η συγκεκριμένη βοήθεια δεν έφτανε να αποζημιώσει το σύνολο των ζημιών ,ενώ ταυτόχρονα υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις στη καταβολή των αποζημιώσεων, κάτι που δημιουργούσε σημαντικά εμπόδια στην επαναλειτουργία των επιχειρήσεων ,προκαλώντας σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στον επαγγελματία ή στον επιχειρηματία.

Η πολιτεία αντιλαμβανόμενη τη σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια, σε παγκόσμιο επίπεδο, των οικονομικών συνεπειών των φυσικών καταστροφών και ταυτόχρονα την αδυναμία των Κρατικών προϋπολογισμών να ανταποκριθούν σε αυτές, νομοθετεί την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση των Επιχειρήσεων.

Σε αυτή τη φάση ο νόμος προβλέπει την εφαρμογή της συγκεκριμένης υποχρέωσης για τις επιχειρήσεις που έχουν τζίρο άνω των 2εκ ευρώ καθώς και τη ρητή εξαίρεση τους από τη κρατική αρωγή σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και επιπλέον την επιβολή χρηματικών κυρώσεων.

Ταυτόχρονα ιδρύεται παρατηρητήριο που θα απαρτίζεται από εκπροσώπους της Κυβέρνησης, και όχι μόνο, το οποίο θα ελέγχει την πορεία της εφαρμογής της συγκεκριμένης πρόβλεψης με στόχο η υποχρεωτική ασφάλιση να επεκταθεί σταδιακά και σε Επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1εκ ευρώ.

Κάθε επαγγελματίας ή επιχειρηματίας αξίζει να μιλήσει με τον ασφαλιστικό του σύμβουλο, ώστε να προσδιορίσει τις ανάγκες της επιχείρησης του και να ενημερωθεί για τους τρόπους προστασίας της.

Το άρθρο συντάχθηκε από τους Γαβαλάκη Δημήτρη & Κλάρα Κατερίνα

Συντακτική Ομάδα

Author Συντακτική Ομάδα

More posts by Συντακτική Ομάδα

Leave a Reply