ΕΠΙΛΕΞΤΕ:

Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας. Ευκαιρία ή απειλή;

Την κατηγορία ασφαλιστικών εισφορών για το 2024, καλούνται να επιλέξουν για άλλη μια χρονιά μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2024 όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Με τον ισχύοντα ασφαλιστικό, «νόμο Βρούτση» (ν.4670/20), που θεσμοθετήθηκε το 2020,  παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ  έξι  ασφαλιστικών κατηγοριών. Ο υπολογισμός του ποσού της σύνταξης  που θα αποδοθεί, γίνεται με βάση τον μέσο όρο εισφορών από το 2002 έως την στιγμή της σύνταξης. Σε εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του παραπάνω νόμου προβλέπεται αύξηση των εισφορών ανά κατηγόρια από 1/1/24 η οποία θα είναι ισόποση του πληθωρισμού του 2023 δηλαδή περίπου 3,8% και θα αυξήσει αντίστοιχα τις εισφορές ανά ασφαλιστική κατηγορία όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα .

Ασφαλιστικές Κατηγορίες Κλάδος Κύριας Σύνταξης (€) Κλάδος  Υγειονομικής Περίθαλψης (€) ΟΑΕΔ Νέες Εισφορές 2024 Εισφορές 2023
176 63 10 249 240
212 75 10 297 285
269 75 10 354 340
338 75 10 423 406
420 75 10 505 485
569 75 10 654 628

Το 2023, αθροιστικά, την 1η ασφαλιστική κατηγορία επέλεξαν πάνω από το 80% των ασφαλισμένων, η οποία οδηγεί ενδεικτικά σε συνολική σύνταξη 770 ευρώ με 40 χρόνια ασφάλισης και με μέσες συντάξιμες αποδοχές 1.000€/μήνα.

Επομένως η δυνατότητα επιλογής χαμηλής ασφαλιστικής κατηγορίας,

  • μπορεί να είναι απειλή, γιατί «χτίζει» μια σύνταξη η οποία μεγαλώνει την ήδη μεγάλη διαφορά μεταξύ του εισοδήματος του επαγγελματία όσο εργαζόταν και της σύνταξης που θα πάρει
  • μπορεί όμως να είναι και ευκαιρία, γιατί δίνει την οικονομική δυνατότητα παράλληλου συμπληρωματικού συνταξιοδοτικού σχεδιασμού ώστε οι ελεύθεροι επαγγελματίες να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους επιλέγοντας σύγχρονες συμπληρωματικές συνταξιοδοτικές λύσεις

 Γιατί ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή?

  • Γιατί εξασφαλίζει προγραμματισμένη και αναγκαστική αποταμίευση συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην πειθαρχημένη δημιουργία της σύνταξης.
  • Γιατί είναι ανταποδοτικό, με δυνατότητες απόδοσης μεγαλύτερες των τραπεζικών καταθέσεων, μέσα από ποικιλία επενδυτικών επιλογών, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων και στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διατήρηση της αγοραστικής αξίας του αποθέματος που δημιουργείται.
  • Γιατί μπορεί να είναι προστατευμένο, με συνδυασμό ασφαλιστικών παροχών που εξασφαλίζουν την συνέχιση της αποταμίευσης και την επίτευξη  δημιουργίας της σύνταξης την στιγμή που θα είναι απαραίτητη.
  • Γιατί εξασφαλίζει μια συνταξιοδοτική παροχή η οποία δεν θα μειωθεί κατά την κρίσιμη διάρκεια της συνταξιοδότησης, για κανέναν λόγο, ενώ ταυτόχρονα μέσω της δυνατότητας επιλογής ισόβιας σύνταξης θωρακίζει με ισόβιο εισόδημα την μακροζωία

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει για  συντάξεις φτώχειας;

Ποιος δεν θέλει να έχει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης τα χρόνια της σύνταξης του;

Ποιος θέλει να δουλεύει μια ζωή και όταν φτάσει η ώρα της σύνταξης να δυσκολεύεται να κάνει πράγματα που επιθυμεί ;

Ποιος θέλει να  χρειάζεται οικονομική βοήθεια από τα παιδιά του;

Ποιος  θέλει ενώ έχει εργασθεί και καταβάλει ένα σημαντικό ποσό σε ασφαλιστικές εισφορές πάνω από 40 χρόνια, να αναγκάζεται να δουλέψει περισσότερα χρόνια για να μπορεί να αντιμετωπίσει τα έξοδα διαβίωσης του;

Είναι λοιπόν η κατάλληλη περίοδος για κάθε ελεύθερο επαγγελματία, να αξιοποιήσει τα χρήματα που δεν καταβάλει πλέον υποχρεωτικά στον ασφαλιστικό του φορέα, δημιουργώντας την συμπληρωματική σύνταξη που επιθυμεί μέσα από ένα ανταποδοτικό μηχανισμό δημιουργίας κεφαλαίου.

Νωρίς και με σωστό σχεδιασμό, ο ασφαλιστικός σας σύμβουλος μπορεί να σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε την σύνταξη που σας αξίζει.

Το άρθρο συντάχθηκε από τους Κλάρα Κατερίνα & Πατσαβό Χρήστο

Συντακτική Ομάδα

Author Συντακτική Ομάδα

More posts by Συντακτική Ομάδα

Leave a Reply