ΕΠΙΛΕΞΤΕ:

Την κατηγορία ασφαλιστικών εισφορών για το 2023 καλούνται να επιλέξουν για άλλη μια χρονιά μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2023 όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Με τον ισχύοντα ασφαλιστικό νόμο που θεσμοθετήθηκε το 2020 («νόμος Βρούτση» – 4670/20),  παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ  έξι ασφαλιστικών κατηγοριών. Ο υπολογισμός του ποσού της σύνταξης  που θα αποδοθεί γίνεται με βάση τον μέσο όρο εισφορών από το 2002 έως την στιγμή της σύνταξης. Σε εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του παραπάνω νόμου προβλέπεται αύξηση των εισφορών ανά κατηγόρια από 1/1/23 η οποία θα είναι ισόποση του πληθωρισμού του 2022 δηλαδή περίπου 9% και θα αυξήσει αντίστοιχα τις εισφορές ανά ασφαλιστική κατηγορία όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

Ασφαλιστικές Κατηγορίες Κλάδος Κύριας Σύνταξης (€)

Κλάδος  Υγειονομικής Περίθαλψης (€)

ΟΑΕΔ Συνολικό ποσό (€) Νέες Εισφορές 2023

155

55

10

220

240

186

66

10

262

285

236

66

10

312

340

297

66

10

373

406

369

66

10

445

485

500

66

10

576

628

 

Για το 2022 πάνω από το 80% των ασφαλισμένων επέλεξαν την 1η ασφαλιστική κατηγορία, η οποία οδηγεί ενδεικτικά σε συνολική σύνταξη 770 ευρώ με 40 χρόνια ασφάλισης.

  • Επομένως, η δυνατότητα επιλογής χαμηλής ασφαλιστικής κατηγορίας μπορεί να είναι απειλή, διότι «χτίζει» μια αντιστοίχως χαμηλή σύνταξη, διευρύνοντας περισσότερο την ήδη μεγάλη διαφορά μεταξύ του εισοδήματος του επαγγελματία όσο εργαζόταν και των συνταξιοδοτικών αποδοχών του
  • Μπορεί όμως να είναι και ευκαιρία, εάν υπάρχει παράλληλος συμπληρωματικός συνταξιοδοτικός σχεδιασμός. Ευκαιρία, διότι δίνεται η δυνατότητα στους ελεύθερους επαγγελματίες να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους, να αποκτήσουν δηλαδή τον έλεγχο και να επιλέξουν σύγχρονες συνταξιοδοτικές λύσεις .

 Γιατί ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή?

  • Γιατί εξασφαλίζει προγραμματισμένη και αναγκαστική αποταμίευση λόγω αντικινήτρων εξαγοράς, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην πειθαρχημένη δημιουργία της σύνταξης.
  • Γιατί είναι ανταποδοτικό, με δυνατότητες απόδοσης μεγαλύτερες των τραπεζικών καταθέσεων, μέσα από ποικιλία επενδυτικών επιλογών. Συμβάλλει, επομένως, στην αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων και στην, όσο το δυνατόν, μεγαλύτερη διατήρηση της αγοραστικής αξίας των του αποθέματος που δημιουργείται.
  • Γιατί μπορεί να είναι προστατευμένο, με συνδυασμό ασφαλιστικών παροχών, οι οποίες εξασφαλίζουν την συνέχιση της αποταμίευσης ακόμη και σε περίπτωση κάποιου απρόβλεπτου γεγονότος και την επίτευξη της δημιουργίας της σύνταξης την στιγμή που θα είναι απαραίτητη.
  • Γιατί εξασφαλίζει μια συνταξιοδοτική παροχή η οποία δεν θα μειωθεί κατά την κρίσιμη διάρκεια της συνταξιοδότησης, λόγω οποιασδήποτε έκτακτης νομοθετικής ρύθμισης.

Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει για  συντάξεις φτώχειας;

  • Ποιος δεν θέλει να έχει ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης τα χρόνια της σύνταξης του;
  • Ποιος θέλει να δουλεύει μια ζωή και όταν φτάσει η ώρα της σύνταξης να δυσκολεύεται να κάνει πράγματα που επιθυμεί ή δεν είχε αρκετό χρόνο να τα κάνει όσο εργαζόταν;
  • Ποιος θέλει να χρειάζεται οικονομική βοήθεια από τα παιδιά του;

Είναι λοιπόν η κατάλληλη περίοδος για κάθε ελεύθερο επαγγελματία να αξιοποιήσει τα χρήματα που δεν καταβάλει πλέον υποχρεωτικά στον ασφαλιστικό του φορέα, δημιουργώντας την συμπληρωματική σύνταξη που επιθυμεί μέσα από ένα ανταποδοτικό μηχανισμό δημιουργίας κεφαλαίου.

Νωρίς και με σωστό σχεδιασμό, ο ασφαλιστικός σας σύμβουλος μπορεί να σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε την σύνταξη που σας αξίζει.

 

https://www.efka.gov.gr/el/asphalismenoi/me-misthotoi/epilogi-asfalistikis-katigorias

 

Το άρθρο συντάχθηκε από τους Κατσίλη Χριστίνα & Πατσαβό Χρήστο