ΕΠΙΛΕΞΤΕ:

Το τελευταίο διάστημα όλοι μας έχουμε νιώσει τις επιπτώσεις της αύξησης του πληθωρισμού, καθώς επηρεάζει όλους του τομείς της καθημερινότητάς μας. Εκτός όμως από τη μείωση της αγοραστικής μας δύναμης, ο υψηλός πληθωρισμός δημιουργεί έναν επιπλέον «κρυφό» κίνδυνο στις ασφαλίσεις περιουσίας, την υπασφάλιση.

Σκοπός της ασφάλισης είναι η αποκατάσταση της πραγματικής οικονομικής ζημιάς και η επαναφορά στην ίδια οικονομική κατάσταση, πριν την επέλευση της ζημιάς. Όπως  λοιπόν προτάσσει η λογική, αλλά και η νομοθεσία προβλέπει, θα πρέπει κάποιος να έχει ασφαλίσει το αντικείμενο (λ.χ. το ακίνητο) στην πραγματική του αξία, προκειμένου να αποζημιωθεί πλήρως.

Σε περίπτωση που η ασφαλισμένη αξία είναι μικρότερη της πραγματικής, τότε αντιστοίχως σε κάθε ζημιά η αποζημίωση θα είναι αναλογικά μικρότερη, θα υπάρχει δηλαδή υπασφάλιση. Αυτό σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος θα πληρώσει τελικά ο ίδιος ένα μέρος της ζημιάς, το οποίο μπορεί να είναι αρκετές χιλιάδες ευρώ.

Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν επηρεάσει την παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους ενέργειας, παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων, άρα και των τιμών των οικοδομικών υλικών. Πλέον, η επισκευή/ ανακατασκευή ενός κτηρίου είναι ακριβότερη, οπότε έχει αυξηθεί η πραγματική κατασκευαστική αξία ενός κτηρίου, στην οποία πρέπει αυτό να ασφαλίζεται.

Προκειμένου λοιπόν να αποφύγουμε περιπτώσεις υπασφάλισης σε ενδεχομένη αποζημίωση, είναι επιτακτική η ανάγκη αναπροσαρμογής των κεφαλαίων κάλυψης των ακινήτων μας στα σημερινά δεδομένα.

Επικοινωνήστε άμεσα με τον ασφαλιστικό σας σύμβουλο για τη σωστή ασφάλιση της περιουσίας σας.

Κυριότερες μεταβολές των επιμέρους δεικτών τιμών κατηγοριών υλικών:

(Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος https://www.ot.gr/2022/10/25/oikonomia/akinita/elstat-ayksisi-124-ston-geniko-deiktis-timon-ylikon-kataskeyis-neon-ktirion-katoikion/)

 

Το άρθρο συντάχθηκε από τους Γιαννούτσο Στέλιο & Λέφα Βασίλη