ΕΠΙΛΕΞΤΕ:

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει για τις μειώσεις στις συντάξεις γήρατος με την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου ν.4387/2016 , όμως ακόμα μεγαλύτερες και με τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο είναι οι μειώσεις στις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας , έχοντας ως αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις το οικονομικό αδιέξοδο και την εξαθλίωση στις ευπαθείς αυτές ομάδες του πληθυσμού .

Πιο συγκεκριμένα οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας είναι :

1. Θεσπίζεται το 55ο έτος ως όριο ηλικίας του επιζώντος συζύγου για τη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης λόγω θανάτου με διαφορετικά δικαιώματα ανάλογα με την ηλικία του/της. Τα ανήλικα τέκνα λαμβάνουν σύνταξη έως τα 18 έτη ή τα 24 εφόσον σπουδάζουν

2. Ο/η επιζών σύζυγος λαμβάνει το 50% της σύνταξης ( εφόσον ο θανών έχει θεμελιώσει δικαίωμα πλήρους ή μειωμένης σύνταξης ) και υπολογισμός γίνεται με τον νέο τρόπο δηλαδή με το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής . Το κάθε ανήλικο τέκνο δικαιούται το 25% με max συνολικά το 100% της σύνταξης γήρατος που θα δικαιούτο ο θανών.

Παράδειγμα :Εάν ένας οικογενειάρχης φύγει από τη ζωή ξαφνικά σε ηλικία 40 ετών έχοντας εργαστεί 15 συναπτά έτη με 2 παιδιά 9 ετών & 8 ετών και τη σύζυγο του 35 ετών, η οικογένεια του θα κληθεί να ζει με συνολική σύνταξη περίπου 462€ (παράδειγμα με 1000 € συντάξιμες αποδοχές) .Η σύζυγος θα λαμβάνει 231€ ( το 50 % ) το οποίο θα σταματήσει να παίρνει στα 51 της ( ηλικία που θα ενηλικιωθεί και το μικρότερο παιδί εφόσον σπουδάζει ) και θα ξεκινήσει να την παίρνει δεκαπέντε χρόνια μετά ,στα 67 έτη , ενώ το κάθε παιδί θα δικαιούται 115 € ( 25% του παραπάνω ποσού έως την ηλικία των 24 ετών εφόσον σπουδάζει)

Από τα παραπάνω είναι προφανές, ότι η οικονομική προστασία της οικογένειας και αναπλήρωση του εισοδήματος έστω για τα βασικά έξοδα διαβίωσης , εάν συμβεί απώλεια ζωής, δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι θα προέλθει μόνο από το κράτος . Η ιδιωτική ασφάλιση με σωστό σχεδιασμό , μπορεί να προσφέρει το επιπλέον εισόδημα για την εξασφάλιση των δικών μας ανθρώπων , αποτρέποντας την οικονομική εξαθλίωση σε μια έτσι και αλλιώς πολύ δύσκολή στιγμή της ζωής τους.

Ενδεικτικά , στο παραπάνω παράδειγμα ,άνδρας 40 ετών θα μπορούσε μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης , να προβλέψει η οικογένεια του στην περίπτωση απώλειας ζωής του , να λαμβάνει συνολικά μηνιαίο εισόδημα 1000 € , με μηναίο κόστος πρόνοιας περίπου 36 €/μήνα.

Αντίστοιχα στις συντάξεις αναπηρίας οι πιο σημαντικές αλλαγές είναι :

1. Ο υπολογισμός της σύνταξης γίνεται με τον νέο τρόπο δηλαδή με το άθροισμα εθνικής και ανταποδοτικής , με ποσοστό της εθνικής ανάλογα με το ποσοστό της αναγνωρισμένης ανικανότητας.
α) από 50% έως και 69,99% ανικανότητα , χορηγείται το 50% της εθνικής σύνταξης
β) από 67% έως και 79,99, χορηγείται το 75% της εθνικής σύνταξης
γ) από 80% και άνω χορηγείται πλήρης η εθνικής σύνταξη

2. Οι αλλαγές έχουν επεκταθεί και στις χρονικές προϋποθέσεις θεμελίωσης δικαιώματος σύνταξης αναπηρίας οι οποίες είναι δυσμενέστερες , ενώ δεν υπάρχει χρονική προϋπόθεση εάν η αναπηρία προέκυψε κατά τη διάρκεια της εργασίας ( εργατικό ατύχημα).

Παράδειγμα :Εάν σε ένα εργαζόμενο ηλικίας 40 ετών, συμβεί ένα ατύχημα ή μια ασθένεια το οποίο θα του προκαλέσει 70% αναπηρία έχοντας εργαστεί 15 έτη θα δικαιούται συνολική σύνταξη περίπου 380 € (παράδειγμα με 1000 € συντάξιμες αποδοχές) .

Αντίστοιχα μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης στο παραπάνω παράδειγμα ο ίδιος άνθρωπος, θα μπορούσε να λαμβάνει 1000 € σύνταξη αναπηρίας ( μαζί με τον κρατικό φορέα ) έως τα 65 του με επιπλέον μηναίο κόστος πρόνοιας περίπου 13 €/μήνα , έτσι ώστε να μπορεί να προσφέρει  στην οικογένεια του και σίγουρα να μην αναγκάζεται να ζει οικονομικά εις βάρος τους .

Ο ασφαλιστικός σας σύμβουλος στην Life Plan μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε ,το δικό σας δίχτυ ασφαλείας για τις άτυχες στιγμές της ζωής.