ΕΠΙΛΕΞΤΕ:

Δ. Γαβαλάκης: Να επιταχυνθούν οι παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της “κλιματικής κρίσης”

Στις ταχύτατες εξελίξεις στο θέμα της κλιματικής κρίσης και την επιτακτική ανάγκη ενεργοποίησης με προτάσεις και πρακτικές προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία και τις επιχειρήσεις ανέδειξε ο Γενικός Γραμματέας και πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης του ΕΕΑ κ. Δ. Γαβαλάκης.

Στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου στο περιθώριο συνεδρίασης του Δ.Σ, και με κεντρικούς ομιλητές τον καθηγητή και πρώην Υπουργό Ενέργειας κ. Γιάννη Μανιάτη και τον καθηγητή Γεωλογίας και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, κ. Ευθύμιο Λέκκα, ο κ. Δημήτρης Γαβαλάκης επισήμανε την αλματώδη εξέλιξη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγή.

Όπως είπε μεταξύ άλλων, μέσα σε μια δεκαετία οι οικονομικές επιπτώσεις οι οποίες μετρούνται μέσα από αξιόπιστες μελέτες εκτοξεύθηκαν κατά 60% , (διότι ωριμάζουν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης) κάτι που αποδεικνύει ότι η συνέχεια ενδέχεται να είναι ακόμη πιο ραγδαία. Είναι αξιοσημείωτο επίσης ότι ούτε η ασφαλιστική βιομηχανία παρά την μεγάλη κινητοποίηση και τη συνεισφορά της στην άμβλυνση των συνεπειών δε κατάφερε  να καλύψει στο σύνολό τους τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και γι΄αυτό τα επόμενα βήματα, θα πρέπει να είναι στοχευμένα και  οργανωμένα.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γαβαλάκης ανέδειξε την ανάγκη αξιοποίησης των συμπερασμάτων από τα έως σήμερα δεδομένα και την περαιτέρω:

  • ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, των πολιτών και των επιχειρήσεων για την ορθή και “πράσινη” διαχείριση των ενεργειακών πόρων.
  • εφαρμογή διαδικασιών και μεθόδων με όσο το δυνατόν λιγότερη επιβάρυνση στο κλίμα.
  • επιτάχυνση των όποιων παρεμβάσεων πρέπει να γίνουν από κάθε αρμόδιο φορέα σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς.
  • ενημέρωση και στήριξη των ΜΜΕ να καταναλώνουν λιγότερο.
  • πρωτοβουλίες για “οικολογική και πράσινη” επιχειρηματική λειτουργία.

Επιγραμματικά ο ΓΓ του ΕΕΑ τόνισε ότι τα όσα συμβαίνουν και αφορούν την κλιματική αλλαγή θα πρέπει να αξιολογούνται και μέσα από αυτά “να γινόμαστε σοφότεροι” οπότε και να οδηγούμαστε ως πολιτεία και κοινωνία σε αποφάσεις και ενέργειες που θα μας αποτρέψουν από τον “λάθος δρόμο” και θα συμβάλλουν την προστασία της κοινωνίας και της οικονομίας από τα όσα συνεπάγεται η μη ορθή στάση απέναντι στην κλιματική κρίση.