ΕΠΙΛΕΞΤΕ:

“Κάθε παρέμβαση της πολιτείας είτε με υποχρεωτικότητα είτε με φοροελαφρύνσεις δεν είναι έμμεση υποστήριξη σε μια αγορά. Αντίθετα είναι επιλογή προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων και πολιτική εξασφάλισης της οικονομικής ευημερίας και ανάπτυξης“.

Την βασική αυτή επισήμανση για την ιδιωτική ασφάλιση και τα όσα αφορούν τις επιλογές και την στάση της πολιτείας απέναντι στον κλάδο έκανε ο Γενικός Γραμματέας και πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης του ΕΕΑ κ. Δημήτρης Γαβαλάκης μιλώντας στο 15th Insurance Conference το οποίο είχε ως κεντρικό θέμα «Μια νέα εποχή για την ασφαλιστική αγορά».
Αναφέρθηκε συνολικά στις κρίσιμες εξελίξεις για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση και την ιδιωτική ασφάλιση, τον ουσιώδη ρόλο του κλάδου στην κοινωνία, τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από το ΕΕΑ, καθώς και τη σημασία που έχει να διαμορφωθεί πέριξ αυτών μια νέα αντίληψη με την συνεισφορά όλων,  και της πολιτείας.
Προσδιόρισε τη διεθνή συγκυρία με τις τόσες περιόδους κρίσεων (γεωπολιτική – ενεργειακή – επισιτιστική σε συνέχεια της υγειονομικής-  και νωρίτερα κρίση χρέους και χρηματοπιστωτική) στις οποίες βέβαια η ασφάλιση έχει κομβικό ρόλο στην διασφάλιση της προστασίας υλικών και άυλων περιουσιών.
Τόνισε την πρωτεύουσα θέση που δυνητικά έχει ο κλάδος της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης σε αυτές τις συνθήκες και έθεσε τον πραγματικό προβληματισμό και  το προβαλλόμενο δίλημμα περί υποχρεωτικότητας” της ασφάλισης.
Αναφέρθηκε στις εξελίξεις που αφορούν την ασθενή έως τώρα θεσμική παρέμβαση της πολιτείας και του πολιτικού συστήματος προς την κατεύθυνση αξιοποίησης της ιδιωτικής ασφάλισης.
Τόνισε πώς “το ναι ή το όχι στην ιδιωτική ασφάλιση δεν είναι αληθινό δίλλημα αλλά ακόμα και αν έτσι το αντιμετωπίσουμε δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο”, θέλοντας να δείξει την αντικειμενικότητας της χρησιμότητας που έχει για την κοινωνία ο κλάδος.
Επίσης ο κ. Γαβαλάκης είπε πώς η υποχρεωτική ασφάλιση στο αυτοκίνητο βοηθά πρωτίστως , τον οικονομικά ισχυρό ή τον αδύναμο οπότε και αντίστοιχα το ίδιο ισχύει και σε άλλες ασφαλίσεις όπως της περιουσίας και των αστικών ευθυνών.
Χαρακτήρισε ως σημαντικό, όλοι οι συντελεστές της ιδιωτικής ασφάλισης που έχουν δημόσιο λόγο να αναπτύσσουν ολοένα και περισσότερες δράσεις εξωστρέφειας ώστε να συμβάλλουν στην αναγνώριση από την κοινωνία των όσων προσφέρει ο κλάδος.

 ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σχετικά με το μείζον θέμα της ασφάλισης από φυσικές καταστροφές και με αφορμή το πρόσφατο εθνικό νομοσχέδιο και τα όσα έγιναν σχετικά με την υποχρεωτικότητα ασφάλισης περιουσίας ο κ. Γαβαλάκης ήταν σαφής: ” κάθε παρέμβαση της πολιτείας είτε με υποχρεωτικότητα είτε με φοροελαφρύνσεις δεν είναι έμμεση υποστήριξη σε μια αγορά. Αντίθετα είναι επιλογή προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων και πολιτική εξασφάλισης της οικονομικής ευημερίας και ανάπτυξης“.

Αναφερόμενος και στις υποχρεώσεις του κλάδου απέναντι στην κοινωνία τόνισε μεταξύ άλλων ότι: “οφείλουμε και εμείς να βελτιώσουμε το επίπεδο αξιοπιστίας μας στη κοινωνία. Απλότητα διαφάνεια και γρήγορες αποζημιώσεις. Ποιότητα στα δίκτυα διανομής καθώς είναι οι πρεσβευτές της υπηρεσίας που παρέχουμε”.

ΤΟ ΕΕΑ 

Κλείνοντας της παρέμβαση του ο κ. Γαβαλάκης αναφέρθηκε στην ισχυρή θέση του ΕΕΑ στην αγορά και την δυναμική υποστήριξη των μελών του οπότε και των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών. Είπε πως τα επιμελητήρια είναι μέρος της ασφαλιστικής αγοράς καθώς αδειοδοτούν τους ασφαλιστές και έχουν ενεργή συμμετοχή σε αυτά οι διαμεσολαβούντες.

Στο πλαίσιο αυτό κατέγραψε πώς το ΕΕΑ, και με δεδομένο ότι ο πρόεδρός του κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου όσο και ο ίδιος ως Γενικός Γραμματέας προέρχονται από τον κλάδο της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, την τελευταία 4ετία έδωσαν έμφαση στον στρατηγικό σχεδιασμό των κινήσεων του ΕΕΑ,  με μέριμνα για τα μέλη του και τον κλάδο,  και αυτός στηρίχθηκε σε 4 πυλώνες που έχουν ως εξής:
Α. Τεχνολογία
 • Για τα μέλη και τις συναλλαγές
 • Για την υποστήριξη του έργου τους
Β. Εκπαίδευση – Μελέτες
 • Πλάνο εξειδίκευσης και κάλυψη όλων των αναγκών
 • Συνεργασία ΠΑΠΕΙ
 • Ασφάλιση και επιχειρήσεις
 • Μελέτη κλάδου
Γ. Νομοθετικές παρεμβάσεις
 • Μελέτη ΑΕ
 • Υποστήριξη Κλάδου
  • Πανδημία
  • Φορολογικά
Δ. Εξωστρέφεια
 • Video προβολής κλάδου
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Γαβαλάκης απεύθυνε μήνυμα συνέχειας λέγοντας: “Θα συνεχίσουμε και θα προσπαθούμε να συντονίζουμε τις δράσεις μας με τους άλλους φορείς, έχουμε όλοι πολύ δουλειά να κάνουμε ακόμα, και θα την κάνουμε. Για την κοινωνία , την οικονομία, την Αγορά μας”.