
Η αντιμετώπιση ενός προβλήματος υγείας απαιτεί σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία πολλές φορές δεν είναι διαθέσιμα. Κατά συνέπεια, πολλοί άνθρωποι επιλέγουν την ιδιωτική ασφάλιση ως την μόνη αποτελεσματική πρόνοια για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Η ετήσια αναπροσαρμογή στα ασφάλιστρα των προγραμμάτων υγείας συχνά δημιουργεί δυσαρέσκεια. Όπως είναι αναμενόμενο, η αύξηση της ηλικίας επηρεάζει ανοδικά το ασφάλιστρό, λόγω της ανάλογης αύξησης της νοσηρότητας. Ωστόσο, συνήθως οι ασφαλισμένοι δεν γνωρίζουν ποιος άλλος παράγοντας προκαλεί την άνοδο του κόστους της ασφάλισής τους.
Γιατί λοιπόν αυξάνονται τα ασφάλιστρα στα προγράμματα υγείας ;
Προσφάτως εκπονήθηκε μια μελέτη για τα ατομικά νοσοκομειακά προγράμματα και τις αποζημιώσεις νοσηλείας από το ανεξάρτητο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ ), η οποία έρχεται να δώσει μια απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, αποκαλύπτοντας ενδιαφέροντα στοιχεία για τους λόγους που ωθούν σε αύξηση το κόστος των προγραμμάτων υγείας τα τελευταία χρόνια.
Από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι κατά την περίοδο 2011-2018 αυξήθηκαν στο σύνολο του χαρτοφυλακίου, τόσο η συχνότητα εμφάνισης ζημιάς (κατά 17,7%), όσο και το μέσο κόστος ζημιάς (κατά 16,3%). Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, ο Ενιαίος Δείκτης Υγείας (ΕΔΥ)* αυξήθηκε σωρευτικά κατά 52,0% για την υπό εξέταση περίοδο (2011-2018), την ίδια ώρα που ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή μειώθηκε αντιστοίχως κατά 1,6%. Για το 2018 η ετήσια άνοδος του ΕΔΥ ξεπέρασε το 6,6%.
Στην μελέτη αποτυπώθηκε λοιπόν ότι οι διαθέσιμες ποιοτικές υπηρεσίες υγείας γίνονται όλο και πιο ακριβές, ακόμη και όταν το γενικό επίπεδο τιμών παραμένει σχεδόν σταθερό. Ταυτόχρονα, μια ασφαλιστική εταιρεία έχει αναλάβει την υποχρέωση σε κάθε συμβόλαιο της να καλύψει το κόστος ενός περιστατικού υγείας, ανεξαρτήτως του ύψους του. Είναι λοιπόν κατανοητό πως οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στις αποζημιώσεις που καλούνται να καταβάλουν, χωρίς να αναπροσαρμόσουν τα ασφάλιστρα.
Η τάση αύξησης του ιατρικού κόστους υφίσταται σε παγκόσμιο επίπεδο και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εξέλιξη της ιατρικής τεχνολογίας και στην εμφάνιση νέων και συχνά πιο ακριβών διαγνωστικών μεθόδων και θεραπειών, οι οποίες επιμηκύνουν το προσδόκιμο ζωής και αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα υγείας και τον ανθρώπινο πόνο.
Παρά λοιπόν τις όποιες αυξήσεις, η ασφάλιση υγείας μας δίνει πρόσβαση σε αυτές τις υπηρεσίες υγείας με τον πλέον προσιτό τρόπο. Σε κάθε περίπτωση το κόστος πρόνοιας μέσω της ασφάλισης είναι διαχειρίσιμο για τον οικονομικό μας προγραμματισμό, σε αντίθεση με το έκτακτο κόστος μιας νοσηλείας, το οποίο μπορεί να φτάσει σε δυσθεώρητα ή και απαγορευτικά οικονομικά επίπεδα.
* O ΕΔΥ στηρίζεται στον υπολογισμό του καθαρού κόστους κάλυψης ανά ηλικία, το οποίο σταθμίζεται με βάση την έκθεση στον κίνδυνο ανά ηλικία.
Μελέτη ΙΟΒΕ εδώ