Δ. Γαβαλάκης: «Αθέμιτες πρακτικές μεταξύ εταιριών και δικτύων στην αγορά»
Λύση ο εκσυγχρονισμός νομοθετικού πλαισίου, ο διάλογος και η υιοθέτηση νέων μορφών τεχνολογίας
Για αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού μεταξύ εταιριών και μεταξύ δικτύων διανομής κάνει λόγο σε συνέντευξη του στο Sofokleousin.gr ο Δημήτρης Γαβαλάκης, Πρόεδρος του ΠΣΣΑΣ, Ιδιοκτήτης Life Plan, Συντονιστής Ασφαλιστικών Συμβούλων, τονίζοντας ότι η έλλειψη αξιοπιστίας και εξωστρέφειας, αλλά και έλλειψη συνεννόησης μεταξύ ασφαλιστικών και διαμεσολάβησης αποτελούν προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη της αγοράς. Μεταξύ των λύσεων προτείνει διάλογο, εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου αλλά και χρήση τεχνολογίας και των νέων μορφών επικοινωνίας η οποία βοηθά σε όλα τα στάδια της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.
Ο Δ.Γαβαλάκης μας μιλάει για την αγορά σήμερα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει καθώς και πιθανές λύσεις αυτών. Επίσης κάνει λόγο για τις αθέμιτες πρακτικές μεταξύ των εταιρίων και των δικτύων διανομής.
Η ασφαλιστική αγορά έχει διαβεί μέσα από πολλά στάδια. Ποια είναι η εικόνα της σήμερα, μπορούμε να μιλήσουμε για μία αγορά πιο ώριμη ;
Με λύπη μου θα πω ότι θεωρώ ότι η Αγορά μας δεν έχει ωριμάσει. Βεβαίως πέρασε από πολλά στάδια όμως τα θετικά βήματα είναι μικρά και ο δρόμος ακόμα μακρύς. Δεν είναι μόνο η στασιμότητα των αριθμών που το επιβεβαιώνει ( κατά κεφαλήν ασφάλιστρο – ασφάλιστρα / ΑΕΠ ), είναι ότι δεν μαθαίνει όσο θα μπορούσε από τα λάθη της, επαναλαμβάνοντάς τα συχνά με άλλη μορφή. Αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού μεταξύ εταιριών , αθέμιτες πρακτικές μεταξύ δικτύων διανομής και εν τέλει έλλειψη κοινής στρατηγικής ανάπτυξης, προφανώς εντός του αποδεκτού ανταγωνιστικού πλαισίου. Βεβαίως το νέο κανονιστικό και νομοθετικό πλαίσιο αποτελεί σημαντικό βήμα ωρίμανσης και σίγουρα θα αποτελέσει μοχλό υγιούς ανάπτυξης παρότι δεν αποτελεί πρωτοβουλία της αγοράς και δεν αρκεί για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων της.
– Ποια είναι τα κυριότερα που προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά αυτή;
Πέρα από τα «εσωτερικά» της προβλήματα που προανέφερα θα πρέπει να τονίσουμε και άλλους δύο αρνητικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη της αγοράς μας. Έλλειψη αξιοπιστίας και εξωστρέφειας. Έχοντας ιστορικά αδικήσει την συνεισφορά της, η Ασφαλιστική Αγορά δεν έχει καταφέρει να κερδίσει στο επιθυμητό επίπεδο την αξιοπιστία που δικαιούται στο κοινωνικό σύνολο. Συνεισφέροντας με μεγάλα κεφάλαια κάθε χρόνο στην οικονομική αποκατάσταση συνανθρώπων μας, έχοντας προσελκύσει διαχρονικά αξιοσημείωτα επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό και ταυτόχρονα προσφέροντας σημαντικά έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό θα έπρεπε να αναγνωρίζεται από την κοινωνία ως ουσιαστικός πυλώνας στήριξης της οικονομικής ζωής της χώρας. Η έλλειψη όμως εξωστρέφειας , η αποτυχία αντιμετώπισης της αδικαιολόγητης προκατάληψης του πολιτικού συστήματος για τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης και βέβαια η αδυναμία μακροχρόνιου σχεδιασμού ανάπτυξης όλων των εμπλεκομένων φορέων αποτελούν κυρίαρχα προβλήματα της αγοράς μας .
– Ασφαλιστικές vs διαμεσολάβηση. Γιατί υπάρχει αυτή η συνεχής κόντρα; μήπως υπάρχουν και υπερβολές;
Επιτρέψτε μου να πω ότι δεν υπάρχει κόντρα. Υπάρχει ίσως για πρώτη φόρα η προσπάθεια της διαμεσολάβησης να αναδείξει και να αντιμετωπίσει πάγια προβλήματα στις σχέσεις των δύο μερών , τα οποία προκαλούνται κυρίως από το ασαφές και αναχρονιστικό νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις συγκεκριμένες σχέσεις . Επιπλέον αιτία αποτελεί μια πολύ μικρή μερίδα εταιριών που κατά καιρούς επιλέγουν πρακτικές που υποτιμούν τόσο τον θεσμό της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης όσο βέβαια και τα εμπορικά της δικαιώματα. Υπό αυτή την έννοια εμφανίζονται κάποιες στιγμές έντονες αντιδράσεις απολύτως όμως δικαιολογημένες. Την λύση την έχουμε υποδείξει πολλές φορές αλλά δυστυχώς δεν βρίσκουμε την ανταπόκριση που θα αναμέναμε. Ειλικρινής διάλογος χωρίς προκαταλήψεις και με θετική διάθεση γύρω από ένα τραπέζι, εταιρίες, διαμεσολάβηση, ΤτΕ και Πολιτεία για μερικές ώρες . Λίγες ώρες θα ήταν αρκετές για να λυθούν προβλήματα δεκαετιών στις σχέσεις εταιριών διαμεσολάβησης και αυτόματα η αγορά θα άλλαζε μορφή.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ : http://www.sofokleousin.gr/archives/219978.html